Att göra i Växjö

Växjö är en stad med stort utbud av aktiviteter för både barn och vuxna, och här är ett urval av dessa.

Kultur, nöje och attraktioner

I Växjö Konserthus arrangeras över hundra konserter, uppträdanden och teatrar varje år, med både internationellt kända artister och mer lokala förmågor. I nattklubben arrangeras bland annat stand-up. Biljetterna går att köpa på Biljettcentrum på Växjö Konserthus.

Växjö simhall och Aqua Mera är ett badhus med ett av Sveriges mest kompletta äventyrsbad, beläget sydöst om centrum, en kort promenad från järnvägsstationen. I badhuset finns flera olika bassänger, bubbelpool, relaxavdelning med bastu samt ett gym med flera träningslokaler. Äventyrsbadet är uppbyggt till en tropisk miljö med broar, grottor och en klättervägg, som binds samman av en bassäng med strömkanaler, vattenkanoner, rutschkanor och bubblande vatten. Äventyrsbadet har också en utomhusdel, med en utomhusbassäng och tillhörande strand. Aqua Mera fick högsta betyg i bland annat Aftonbladets badtest år 2006, och är en populär attraktion för både vuxna och barn.

Några kilometer nordväst om Växjö centrum ligger Leo’s Lekland, som är nordens största leklandskedja. Här finns bland annat klätterställningar, rutschkanor och bollhav, som passar barn i ungefär 2-12 årsåldern. Alla är dock välkomna dit, och leklandet fungerar som en smidig mötesplats för familjer där föräldrarna kan äta och umgås medan barnen roar sig i leklandet.

Shopping

Växjö erbjuder ett stort shoppingutbud, med över 200 butiker inne i centrum samt runt 70 butiker i köpcentret Grand Samarkand. Växjös centrum har fått utmärkelsen Årets Stadskärna, och många butiker har öppet sju dagar i veckan. De flesta butiker ligger på Storgatan. Här finns också två inomhusgallerior; Linnégallerian och Affärshuset Tegnér. Grand Samarkand ligger några kilometer nordväst om Växjö centrum, och här finns förutom butiker även flera restauranger och caféer. Grand Samarkand utsågs till Sveriges Bästa Köpcentrum år 2011/2012.

Sport och aktiviteter

Är man intresserad av ishockey kan man gå och se när Växjö Lakers spelar på hemmaplan i Vida Arena. Om man vill kan man äta på Vida Arenas restaurang samtidigt som man tittar på matchen. Biljetter köps enkelt via internet.

Växjö har flera golfbanor, bland annat Växjö Golfklubb och Glasrikets Golfklubb, båda belägna ca fem kilometer från Växjö centrum. Flera hotell i Växjö samarbetar med någon av stadens golfklubbar, och kan därför erbjuda förmånliga golfpaket. Best Western Royal Corner och Clarion Collection Hotel Cardinal är två hotell som har samarbete med Växjö Golfklubb, och Quality Hotel och Elite Stadshotellet har samarbete med Glasrikets Golfklubb. Båda golfbanorna har 18 hål. I Växjö finns också Rockatorp Golfklubb, som har 9 hål.

Då Växjö är en stad som är känd för sina många sjöar finns här också goda fiskemöjligheter. Det finns runt 500 sjöar och vattendrag i området, och man kan bland annat hyra en båt för att åka ut och fiska, och man kan också boka en fiskeguide. Fiskekort finns att köpa bland annat på Turistbyrån. Växjö Sportfiskeförening är verksam i området, och anordnar olika aktiviteter såsom Gösanatten.