Sevärdheter i Växjö

Växjö har flera olika sevärdheter i och utanför centrum, och och här följer några av dem.

Smålands museum och Sveriges Glasmuseum

Precis bakom tågstationen i Växjö ligger Smålands museum, som är Sveriges äldsta länsmuseum. Här kan man se bland annat se föremål från stenåldern, vikingatiden och föremål från olika samhällsklasser från 1800-1900-talen. Ett av föremålen är Virestadsorgeln från 1600-talet. Förutom de permanenta utställningarna anordnas även flera tillfälliga utställningar och verksamheter. På museet finns också en avdelning där man utför arkeologiska uppdrag, och där man kan få information om Smålands historia. Inträdet till museet är 50 kr för personer över 19 år, och då ingår också inträde till Sveriges Glasmuseum som ligger i samma byggnad samt Utvandrarnas Hus.

Sveriges Glasmuseum har en av Europas största samlingar av glasföremål, med över 35 000 svenska glasföremål daterade från slutet av 1500-talet fram till 2011. Museet har också runt 1000 utländska glasföremål i sin samling, som kan dateras så långt tid tillbaka som 400-talet före Kristus. Glasföremålen kommer från ca 35 olika länder runt om i världen, och i samlingen finns också verktyg för glasframställning från glasbruk från 1700-talet fram till nutid.

Utvandrarnas Hus

Bredvid Smålands museum och Glasmuseet ligger Utvandrarna Hus, där man bland annat kan se den permanenta utställningen ”Drömmen om Amerika”, som skildrar den flytt till Amerika som många svenskar gjorde under 1800-talet. Här finns också en utställning kring Vilhelm Moberg och hans författarskap, främst när det gäller romanerna om utvandrarna.

Kronobergs Slottsruin

Kronobergs Slottsruin är resterna från en biskopsborg som byggdes på 1400-talet. Efter att danskarna förstörde den under kriget mot slutet av 1400-talet byggdes den upp igen, och på 1500-talet erövrades slottet av Nils Dacke. Slottet återtogs sedan av Gustav Vasa, och blev en viktig del i Sveriges gränsförsvar mot Danmark, då Blekinge, Halland och Skåne tillhörde Danmark. När dessa landskap sedan blev svenska, tappade fästningen sin betydelse och började förfalla. Idag består den av en ruin med fyra hörn. Kronobergs Slottsruin ligger ca 8 km norr om Växjö, och är öppen för besök under sommarmånaderna.

Växjö Domkyrka

Växjö Domkyrka ligger centralt i Växjö, nordost om järnvägsstationen och är den byggnad som kanske förknippas mest med staden. Kyrkan byggdes ursprungligen på 1100-talet, men har byggts om flertalet gånger sedan dess. Kyrkans inre är framförallt utsmyckat med glasmålningar.

Vattentornet ”ekotemplet”

Vid stadsdelen Teleborg i Växjö ligger ett av stadens vattentorn, vilket har blivit känt som ”ekotemplet” då vattentornets form har gjort att det fått en mycket stark ekoeffekt och man kan höra ekoeffekten över 20 gånger. Denna effekt är så stor att vattentornet nu blivit en del av Växjös sevärdheter, och extra parkeringsplatser har fått byggas i anslutning till vattentornet.

Teleborgs Slott

I Teleborg ligger också Teleborgs Slott, som uppfördes i början av 1900-talet som en gåva från en greve till sin hustru. Slottet och dess närområde ägs idag av Växjö kommun, och slottets lokaler används som hotell och för tillställningar som fester och bröllop.

Glasriket

Glasriket kallas det område där de flesta glasbruk ligger i Sverige, idag totalt 14 st. Glasriket ligger främst i området kring Lessebo, Emmaboda, Nybro och Uppvidinge. Glasriket ligger öster om Växjö, ungefär en halvtimmes bilfärd från centrum. I Glasriket finns det många sevärdheter och aktiviteter, och man kan bland annat prova på att blåsa glas och se hur det går till i ett glasbruk.