Om Växjö

Växjö är Sveriges 19:e största tätort, och ligger i södra Smålands inland. Växjö har ca 60 000 invånare, och är bland annat en känd idrottsstad. Staden är också känd för sina många sjöar, sitt universitetsområde och sin närhet till Glasriket.

Kommun och näringsliv

Då Växjö är omgivet av stora skogar, har skogsindustrin varit en mycket viktig del i näringslivet, och Södra Skogsägarna har sitt huvudkontor i staden. Även maskin- och elektroteknik har en stark ställning i staden, och i Videum Science Park finns över 100 företag och organisationer som också har ett nära samarbete med stadens universitet.

Kultur, nöje och shopping

Växjö är en stad med ett rikt kulturutbud, med bland annat flera kända museum såsom Smålands museum och och Sveriges glasmuseum. I staden finns biograf, teater, konsthall och konserthus, och ett stort shoppingutbud. Den största shoppinggallerian är Grand Samarkand, som har över 70 butiker, restauranger och caféer, och blev utsett till Årets Bästa Köpcentrum år 2012.

Utbildning

Växjö har många grundskolor och gymnasieskolor, och när det gäller högre utbildning finns Linnéuniversitetet, Växjö Yrkeshögskola och S:t Sigfrids Folkhögskola. Det finns även en polisutbildning i samarbete med Linnéuniversitetet. Linnéuniversitetet bildades 2010, efter en sammanslagning av Växjö Universitet och Högskolan i Kalmar. Universitetet har drygt 60 utbildningsprogram och över 1200 kurser inom mer än 50 olika ämnen. Forskningen är främst koncentrerad runt ämnena humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknik. Universitetet har runt 40 000 studerande. Universitetets campus i Växjö ligger i området Teleborg, som ligger ca tre kilometer söder om Växjö centrum.

Sport

Växjö är en stor stad när det gäller sport och idrott, och har vunnit svenska mästerskapstitlar inom bland annat fotboll, tennis, orientering och friidrott. Internationellt har staden haft framgångar även här i tennis, orientering och friidrott, men också inom bilsport och ju-jutsu. En känd person som tävlat för Växjö är bland annat friidrottaren Carolina Klüft, och staden är även känd för tennisspelaren Jonas Björkman. Inom sporten är Växjö också känt för Växjö Lakers, som är ett ishockeylag som säsongen 2011/2012 lyckades ta sig till den högsta nivån Svenska Hockeyligan.

Kommunikationer

Växjö har goda kommunikationsmöjligheter, med bland annat en flygplats strax utanför staden (Småland Airport), och en järnvägsstation som ger bra förbindelse till bland annat Kalmar, Göteborg, Skåne och Köpenhamn. Växjös namn kommer från ordet ”vägsjö”, då många vägar strålar samman vid sjöarnas stad Växjö. Båda riksväg 23, 25, 27, 29, 30 och 37 möts i Växjö. Även busstrafiken är god till staden, då bland annat de stora bussbolagen Nobina och Svenska Buss har linjer som trafikerar Växjö.

Historia

När Blekinge, Halland och Skåne fortfarande tillhörde Danmark, låg Växjö nära den svenska gränsen till Danmark. Därför blev Växjö flera gånger offer för plundringar och förödelse, och staden har brunnit ner ett flertal gånger. Dess läge gjorde dock också att staden blev viktig för gränshandeln. Staden var på den tiden ganska liten, och det blev inte bättre av att en del av befolkningen utvandrade till Amerika under den senare delen av 1800-talet. Det var först under den andra halvan av 1900-talet som staden började växa, mycket tack vare utvecklingen av stadens universitet.